1. Љубљени у Господу! Поздрављам вас у Духу кротости, који је миран и одише миомирисом у души праведника. Овај се Дух приближава само душама оних који су се у потпуности очистили од старог, јер Он је свет и не може да уђе у нечисту душу.

2. Њега Господ наш није дао Апостолима све дотле док се они нису очистили. Зато им је рекао: „Ако Ја одем, послаћу вам Утешитеља, Духа истине, и Он ће вам објавити све” 57). Овај Дух од (времена) Авеља и Еноха па све до данас дарује Себе душама праведника који су се потпуно очистили. Дух Који долази другим душама није Дух кротости, него Дух покајања, јер (управо) Дух покајања посећује друге душе, пошто га оне позивају, и пере их од нечистоте њихове. Када их у потпуности очисти, предаје их (већ очишћене) Светом Духу, а Он не престаје да излива на њих свој миомирис и сладост, како каже Левије: „Ко је спознао красоту Духа, осим оних у којима Он обитава?” . Малобројни су се удостојили Духа покајања, док Дух истине обитава с колена на колено само у веома ретким душама.

3. Јер (овај Дух истине), попут драгоценог бисера, налази се само у душама праведника који су достигли савршенство. Њега се удостојио Левије, који се у силној молитви обратио Богу и рекао: „Прослављам те Боже, зато што си ме даривао Духом Који дајеш слугама Својим”. И сви праведници којима је дариван (овај Дух) узносили су велика благодарења Богу. Јер Он је тај драгоцени бисер о коме говори Еванђеље: онај ко га нађе, продаје све што има (да би га купио) (Мт. 13, 45–46). Овај Дух је и благо сакривено у пољу, које када пронађе, човек се радује радошћу великом (Мт. 13, 44). Душама, у којима обитава, Дух (овај) открива велике тајне, и за њих постаје свеједно да ли је напољу дан или ноћ. Ето, показао сам вам дејство овог Духа.

4. Ви знате да искушење напада човека ако није добио Духа. Исто тако, када добије Духа, предаје се ђаволу да би прошао кроз искушења. Ко предаје човека ђаволу? Дух Божији. Јер немогуће је да ђаво искуша верног, ако га не предаје Сам Бог.

5. Када је Господ наш био крштен, Дух Га је одвео у пустињу да би Га ђаво искушавао, али ђаво ништа није могао да учини са њим (Мт. 4, 1 и даље). После искушавања Сила Духа повећава узвишеност верних и даје им снагу.

6. Стога увек прослављајмо Бога и Њему благодаримо, (без обзира на то да ли смо) поштовани (од људи) или понижени, јер нас је Бог већ извео из тог мрачног ваздуха 64) и узвео на првобитну висину.