СВЕТИ ТЕОЛИПТ ФИЛАДЕЛФИЈСКИ

Прва посланица Евлогији

1. Лишивши се у (овом) свету младог супруга услед његове (превремене) смрти, ти испуњаваш обавезе удовице, чувајући обичаје и умирујући своје помисли, одбацујући сваку спољашњу величину.

2. И будући да си изгубила телесну насладу и да си ступила у земљу уплаканих, ревнуј (превасходно) на томе да се привежеш за Бога Логоса, да се спојиш са Христом и да се с Њим сјединиш у духовном супружништву. Напусти честе беседе у дворцу, отпусти мноштво слугу, избегавај ласкаву испразност. Сети се да ћеш ускоро сама сићи у ад2); сама ћеш бити положена у гроб, сама ћеш предстојати на Страшном Суду, иако ћеш васкрснути заједно са свима осталима; сама ћеш на њему износити оправдање свом животу. Нећеш имати ниједног заштитника: ни родитеље, ни рођаке, ни оне који ти се овде додворавају, који те следе и прате. Твоји једини заступници биће твоја добра дела и твоја чиста савест.

3. Мораш то јасно разумети. Ако тело остаје у келији а ум обитава у срцу и ти изговараш: Ја остах сам докле не прођох (Пс. 140, 10), Христос ће се настанити у теби, која си украсила пребивалиште својих мисли и која се обраћаш Христу уз стално призивање Имена Његовог. Псалмопојац каже: Спомињаћу Име Твоје у сваком нараштају и нараштају (Пс. 44, 18)5). Кад телесна чувства украсиш видом извршавања заповести, кад језик укрепиш божанственим химнама а душевне силе облагородиш (оплемениш) честом молитвом, тада ћеш, као она која је и телом и душом угодила Богу, моћи уистину да кажеш: Спомињаћу Име Твоје у сваком нараштају и нараштају.

4. У свему се присиљавај и свагда се вежбај у спутавању (телесних наслада), постепено ограничавај ширину (својих потреба), како би ослабила силу тела и укрепила душу. Поражавање тела доноси победу душе, а разумно мучење тела отвара извор радости у духу.

5. Због тога мучи тело добрим трудом и олакшај учествовање убогих у (богатству) својих имања да би, кад ти Женик отвори, пошла да Га сусретнеш носећи запаљену светиљку и сасуд препун уља, односно препун вере, целомудреног живота и милосрђа, ради којих ћеш се удостојити да уђеш у брачну ложницу и да окусиш радост Господњу. Нека кроз труд врлина и трпљење у жалостима које нам се догоде достигнемо ту радост, заступништвом свете Богородице и свих који су љубили Господа. Амин.