Преподобни Јефрем Сирин
ПСАЛТИР

 

Псалам 12.

Близу је последњи час.

Дај ми, Господе, да се покајем,

да бих безопасно прошао страшни пут после смрти

(4, 254)

 

Хоћеш ли још дуго одлагати покајање, бедна душо моја? Суд је већ близу, огањ је већ припремљен за удове твоје.

У мору зла тонуо сам свих дана живота мога, не оплакујући грехове своје и ево, изненадно смрт ставља на мене окове своје.

Сатана ме је преварио и оковима својих страсти увукао у ропство, и немилосрдно сурвао на земљу. Тешко мени, шта да чиним сада?

Ти, праведни Судијо, посрами лукавога који војује против мене и тајно ми поставља препредене мреже своје, онда када желим да се покајем.

Буди помоћник мој, многомилостиви Господе, и ја ћу устати, подсмехнућу се и разорити све замке његове. Тешко мени у онај Дан, када Ти, Господе, будеш судио грешницима! 0, да се не постидим тада пред збором Анђела!

Трепти и страхуј, душо моја, и моли Господа свога, говорећи Му: „Помилуј ме, Спаситељу мој, и извуци ме погружену у пороке. Грешна сам и стидим се да Те молим. Благодаћу Твојом, Господе, спаси ме од геене.“

Ево, Дан Господњи изненадно осветљава сву твар, и праведници ће поћи у сретање Господу са упаљеним светиљкама; а ја сам тама, немам уља у светиљци мојој, да бих дочекала Женика када дође.

Трепти дух мој, чувши да је Дан Суда близу; смућују се мисли моје од сазнања да нечастиве очекује огањ. По благости Твојој, вазда милосрдној за грешнике, помилуј мене који гинем, – и ја ћу узносити хвалу Теби, када дође Царство Твоје.

Крст Твој нека ме води на том страшном преласку, нека разагна од мене мрачне силе, и нека ми послужи као кључ и отвори двери рај ске, да бих ушао у радост, развеселио се и прослављао доброту Твоју, Многомилостиви.