Преподобни Јефрем Сирин
ПСАЛТИР

 

Псалам 133

Ако Бог услиши или не услиши молитву,

све је на добро     

(4, 286)

 

Господ је премудри податељ. Он гледа на корист онога који моли, и чим види да је тражено штетно, или, у крајњем случају, бескорисно, не испуњава молбу и одбија тобожње доброчинство. Он чује сваку молитву, и онај чија се молитва не испуњава, стиче од Господа онолики спаситељни дар, колики и онај чија молитва бива испуњена.

Дође ли Благоме невољник или дужник – и првоме даје, и последњем прашта. Зато оба од двери Податеља одлазе с даровима: невољник стиче избављење од невоље, а дужник – отпуштење дугова.

На све могуће начине Бог показује да је Он милосрдни податељ; обдарује нас Својом љубављу, и јавља нам милосрђе Своје. Због тога се не одазива ни на једну неправилну молитву, чије би нам испуњавање донело смрт и погибао.

Чак и у случају када не испуњава тражено, не оставља нас без веома корисног дара, самим тим што уклања од нас штету, и отвара нам двери милосрђа Свога.

Зато буди уверен да је свако мољење које не бива испуњено, несумњиво штетно; а оно мољење које је услишено, корисно је. Податељ је праведан и благ, и неће оставити твоје мољење неиспуњено, зато што у благости Његовој нема злобе, и у правди Његовој нема зависти.