Преподобни Јефрем Сирин
ПСАЛТИР

 

Псалам 20.

0 слободном проласку кроз митарства

и помиловању на Суду

(4, 11)

 

Величајући узвеличах Тебе, Господе, јер си погледао на смирење моје и ниси ме предао у руке непријатељима мојим, већ си спасао од невоље душу моју.

И сада, Владико, нека ме покрије рука Твоја, и нека дође на мене милост Твоја, јер смућена је душа моја и тугује веома, да је при исходу њеном из бедног тела овог не пресретне лукава рука противникова и не задржи у тами, због грехова учињених у животу овом у знању и незнању.

Буди милостив мени, Владико свих и свега, да не угледа душа моја мрачни призор лукавих бесова, већ нека је приме чисти и светли Анђели Твоји.

Дај славу Имену Твоме Светоме, и силом Твојом узведи мене к Божанственоме Твоме престолу.

И када будем на Суду, нека ме не ухвати рука кнеза овога света, да би ме грешног увукла у дубину адску. Но, Ти се заузми за мене и буди ми Заступник.

Помилуј, Господе, душу моју, оскврњену страстима живота овог; и ако сам у нечему, као човек, по слабости природе погрешио речју, или делом, или мишљу, – Ти, који имаш власт да отпушташ грехе, опрости ми и разреши мене, да се обретем у /месту/ свежине и покажем се пред Тобом без нечистота или скверни, беспрекоран, неупрљан; нека ме прими рука Твоја, Владико, јер си благословен у векове.