Преподобни Јефрем Сирин
ПСАЛТИР

 

Псалам 23.

Богочовештво Спаситеља   

(2, 82)

 

Једнога и јединога исповедам као савршена Бога и савршена човека. Он је Бог – Слово, који се у телу јавио.

Ако се Он није у телу јавио, због чега би се онда појавила Марија? И ако Он није Бог, кога онда Гаврило назива Господом?

Ако се Он није у телу јавио, ко је у јаслама лежао? И ако Он није Бог, кога су Анђели силазећи са небеса славили?

Ако се Он није у телу јавио, ко је у пелене био повијен? И ако Он није Бог, у чију част се звезда појавила?

Ако се Он није у телу јавио, кога је у наручју носио Симеон? И ако Он није Бог, коме је рекао: Сада отпушташ слугу Твога, Владико?

Ако се Он није у телу јавио, кога је узео Јосиф и побегао у Египат? И ако Он није Бог, на коме се испунило речено: Из Егпита дозвах Сина Свога?

Ако се Он није у телу јавио, кога је Јован крстио? И ако Он није Бог, коме је Отац говорио: Ово је Син Мој возљубљени, који је по Мојој вољи?

Ако се Он није у телу јавио, ко је огладнео у пустињи? И ако Он није Бог, коме су прилазећи служили Анђели?

Ако се Он није у телу јавио, ко је био позван на свадбу у Кани Галилејској? И ако Он није Бог, ко је претворио воду у вино?

Ако се Он није у телу јавио, ко је у руке узео хлебове у пустињи? И ако Он није Бог, ко је са пет хлебова и две рибе нахранио пет хиљада људи, осим жена и деце?

Ако се Он није у телу јавио, ко је спавао на лађи? И ако Он није Бог, ко је запретио таласима и мору?

Ако се Он није у телу јавио, с ким је јео Симон фарисеј? И ако Он није Бог, ко је опростио грехе грешници?

Ако се Он није у телу јавио, ко је носио људску одећу? И ако Он није Бог, ко је онда исцелио крвоточиву додиром одежде?

Ако се Он није у телу јавио, ко је пљунуо на земљу и замесио блато? И ако Он није Бог, ко је блатом дао моћ очима да виде?

Ако се Он није у телу јавио, ко је плакао на гробу Лазаревом? И ако Он није Бог, ко је заповедио четвородневном мртвацу да из гроба изађе?

Ако се Он није у телу јавио, кога су Јудејци заробили у врту? И ако Он није Бог, ко их је речима: „Ја сам“ – бацио на земљу?

Ако се Он није у телу јавио, ко је изашао на суд пред Пилата? И ако Он није Бог, ко је у сну уплашио жену Пилатову?

Ако се Он није у телу јавио, чију су скинуту одежду делили војници? И ако Он није Бог, зашто се са Његовим распећем помрачило сунце?

Ако се Он није у телу јавио, ко је на Крсту био распет? И ако Он није Бог, ко је уздрмао темеље земље?

Ако се Он није у телу јавио, чије су руке и ноге приковане биле за Крст? И ако Он није Бог, од чега се раздрала црквена завеса, распукло камење и отворили гробови?

Ако се Он није у телу јавио, ко је између разбојника на Крсту висио? И ако Он није Бог, како је рекао разбојнику: Данас ћеш бити са мном у рају?

Ако се Он није у телу јавио, ко је завапивши предао дух /Свој/? И ако Он није Бог, од чијег су гласа многа тела уснулих Светитеља устала?

Ако се Он није у телу јавио, кога су жене положеног у гроб виделе? И ако Он није Бог, за кога су Анђели рекли: Устаде, није овде?

Ако се Он није у телу јавио, чије је ране од клинова Тома додирнуо? И ако Он није Бог, ко је ушао кроз затворена врата?

Ако се Он није у телу јавио, ко је јео на мору Тиверијадском? И ако Он није Бог, по чијој су се заповести напуниле мреже?

Ако се Он није у телу јавио, кога су апостоли видели вазнесена на небо? И ако Он није Бог, ко је узишао уз клицање светих Анђела, и коме је објавио Отац: Седи Мени с десне стране?

Ако Он није Бог и човек, лажно је, на крају, и наше спасење, лажне и речи Пророчке.