Преподобни Јефрем Сирин
ПСАЛТИР

 

Псалам 24.

0 дару суза и одгнању непријатеља

(4, 12)

 

Господе Исусе Христе, Сине Божији, Спаситељу наш! Даруј мени, слузи Твоме, скрушеност и просвећење срца, да бих очишћеног срца, са сладошћу изливао сузе у чистој молитви, а Ти, ради то мало мојих суза изгладио обвезницу грехова мојих, и ради тог малог мог плача угасио у мени разбуктали огањ. Јер ако ми даш, Владико, да плачем овде, ослободићеш ме огња неугасивог тамо.

Иако увиђам, дуготрпељиви и човекољубиви Господе, да Те свакога дана и часа безмерно жалостим и гневим, али доброта дуготрпљења Твога, нека надвлада моју злобу и чемер.

0, Господе благи, Боже милости и доброте! Спаси ме од нечистог и страшног непријатеља, који свакодневно раздире и мучи душу моју злим и скверним помислима.

Неизрецива сила Твоја, Христе, која је запретила таласима морским, нека запрети и њему, нека онемоћа сила његова и одагна га далеко од мене, слуге Твога.

Свакога дана обнавља он против мене замке своје, и покушава да овлада раслабљеним умом мојим, да би ме удаљио од Тебе и Божанских заповести Твојих.

Но Ти, Владико, многомилостиви Господе, ниспошљи брзо силу Твоју, и од мене, непотребног слуге Твог, отерај ову велику змију са свим њеним лукавим и срамним помислима, да бих у чистоти певао и славио Тебе, са беспочетним Твојим Оцем и Свесветим, благим и животворним Твојим Духом, сада и свагда и кроза све векове. Амин.