Преподобни Јефрем Сирин
ПСАЛТИР

 

Псалам 27.

Не падај духом.

Ваистину је нада – Христос

(3, 665)

 

 

Не падај духом, душо, не жалости се, не произноси над собом коначни суд због мноштва грехова, не привлачи на себе огањ, не говори: „Одбацио ме је Господ од лица Свога.“

Богу нису угодне такве речи. – Зар онај који је пао, не може и да устане? Зар онај који се одвратио, не може да се поврати? – Или не чујеш каква је благодат Очева према блудноме сину?

Не стиди се повратка, већ са смелошћу кажи: „Уставши, отићи ћу Оцу своме!“ Устани и иди.

Он ће те примити и неће те прекорити, и изнад свега ће се обрадовати твоме повратку. Он те чека; зато се не стиди и не скривај од лица Божија, као Адам.

Ради тебе се Христос распео, зар ће те одбацити? – Он зна ко нас угњетава; и зна да за нас нема другог помоћника осим Њега јединога.

Христос зна да је човек бедан. Не предај се очајању и немару, као да си већ припремљен за огањ. Христу није утеха да нас баци у огањ; нити Он има користи од тога што ће нас послати у бездан на мучење.

Подражавај блудном сину; остави град који те мори глађу. Приступи и проси милост, и видећеш славу Божију. Просветиће се лице твоје и обрадоваћеш се у рају сладости. Слава Спаситељу нашему, Господу – Човекољупцу!