Преподобни Јефрем Сирин
ПСАЛТИР

 

Псалам 36.

Поуке о животу – Блаженства

(1, 531)

 

Блажен је онај ко је свагда испуњен духовном радошћу, и не лењећи се носи благи јарам Господњи, јер он ће бити увенчан славом.

Блажен је онај ко је очистио себе од сваке греховне нечистоте, да би са смелошћу примио дом свој Цара славе, Господа нашег Исуса Христа.

Блажен је онај ко са страхом и трепетом, побожно приступа пречистим Тајнама Спаситеља, знајући да у себе прима неразрушиви живот.

Блажен је онај ко непрестано помишља на смрт, и који је угушио у себи срамне страсти, уврежене у срцу нерадних, јер такав ће бити утешен у часу кончине своје.

Блажен је онај коме су непрестано у сећању геенске муке, и жури да се са сузама и уздасима искрено покаје пред Господом, јер он ће се избавити од сваке невоље.

Блажен је онај ко свагда добровољно смирава себе самог, јер он ће бити увенчан Оним, који је добровољно смирио Себе ради нас.

Блажен је онај ко са сваким страхопоштовањем, као Марија пребива поред ногу Господњих (молитвом), и као Марта жури да прими Господа и Спаса (добрим делима).

Блажен је онај ко запаљен страхом Божијим, свагда у себи има топлину Светог Духа, сажижући трње и изданке лукавих помисли.

Блажен је онај ко са духовном благоразумношћу љуби кротост, и не да се обманути лукавом змијом, полажући наду на благог и милосрдног Господа.