Преподобни Јефрем Сирин
ПСАЛТИР

 

Псалам 67.

Против сплетки демонских

(4, 43)

 

Тебе молим, Светлости истинита, породе благословенога Оца, образу ипостаси Његове, Тебе који седиш с десне стране величанства Његова, Христе, похвало и радости оних који Те љубе, животе мој, светлости моја, утехо моја!

Не презри мене униженог, не одбаци ме презреног, јер је веома угодно непријатељу моме када очајавам у себи због магле порока којом сам обузет. Једино се томе и радује, када види да ме очајање чини његовим заробљеником.

Али Ти, по болећивости Својој, посрами његово надање, истргни ме из зуба његових, избави ме од злобних намера његових, и од свега што предузима против мене, јер се устремио веома.

Даруј ми, Господе, просвећење, да препознам сплетке непријатеља мога и ненавидника сваког добра, јер ће ми ставити на пут мноштво саблазни и повода за пад и губитке и богатство, утехе века овог и плотско задовољство, дуговечност овог живота, млакост према подвизавању, лењост за молитву, сан и телесни покој у време псалмопојања.

Колико се непријатељ труди за моју пропаст, толико се ја бедни предајем безбрижности и нераду, и што ми више мрежа поставља, то сам све безбрижнији.

Пажљива буди, душо моја, постарај се за своју савест, не обраћај пажњу на падове других, већ буди пажљивија према својим посрнућима. Пожури, предупреди, помири се са Христом, распетим за тебе у телу. Ако сами себе будемо осуђивали овде, нећемо бити осуђени тамо где је осуда велика и без краја.

Милостив буди мени, Господе, по благоутробију Твоме, и спаси ме, једино по благости Својој, молитвама Владичице наше Богородице и свих Светих Твојих.