Преподобни Јефрем Сирин
ПСАЛТИР

 

Псалам 72.

Са сузама приступи Лекару,

и исцелиће те  

(4, 311)

 

Ходите да затражимо милост, док је још могуће искати је. Место за покајање је овде у овом пролазном свету, а у оном непролазном, неће бити примљене ни молитве, ни сузе.

Грешница је сузама које је пролила, уништила обвезницу грехова својих. И ти, грешниче, узми са собом и принеси на дар сузе, са уздахом завапи ка Господу, и истог часа опростиће ти дугове твоје.

Као дар Христу Господу принеси сузе покајања; и ударај себе у груди као онај цариник који се са уздасима молио и говорио: Господе, милостив буди мени грешном који сам Те прогневио.

Ево, двери отворене чекају повратак твој, грешниче. Врати се Господу своме, остави пут греха, устани и ступи на стазу која води у Царство.

Отворила се твоја греховна рана; ако оклеваш, потпуно ће те уништити. Лекар је твој веома искусан; покажи Њему ране своје, са сузама ударај у двери Његове, побуди милост Његову да би те исцелио.

0 Благи, Ти, који си за нас предао Себе на распеће да би нас искупио, избави душу слуге Твога од мноштва сагрешења његових, да би узнео глас благодарности Теби и Оцу Твоме и Духу Твоме Светоме.