Преподобни Јефрем Сирин
ПСАЛТИР

 

Псалам 87

Буди милостив нама и усопшима

(4, 341)

 

Ти који си милосрдан грешницима, буди милостив и нама у Дан Суда; опрости нам дугове наше по милосрђу Твоме и у Дан јављања Твога удостој нас дворова Твојих.

Када мноштво оних којима се суди устрепти пред правосуђем, и у страху обнажени предстану, тада, Судијо мој, помилуј мене, који сам Те славословио.

Када се затворе тамо уста мудрих, и запрети моћни и страшни скиптар Твој, тада нека се отворе уста моја, јер сам исповедао Тебе.

Када не буде могао да спасе ни друг ни пријатељ, и када свако обнажен поведен буде да одговор да, тада, Господе, заступник мој буди, јер на Тебе се надам.

Када загрми глас трубни, задрхтаће племена и прићи ће свако да прими према труду своме, тада, Господе, заступник мој буди, јер Теби прибегох.

Прими служење наше, Господе горњих и надеждо доњих, и помилуј нас. Буди нам милостив, Господе, буди милостив родитељима нашим, буди милостив учитељима нашим, буди милостив сабраћи нашој.

Буди нам милостив, Господе, и упокој усопше наше и све уснуле који су исповедали Тебе, веровали у Тебе, јели Плот Твоју, и пили животворну Крв Твоју.

Удостој нас да заједно са овцама Твојим уђе мо у тор Твој, и заједно са Светима Твојим у векове векова узносимо хвалу која приличи ве личанству Твоме.