Преподобни Јефрем Сирин
ПСАЛТИР

 

Псалам 94

Труд утврђивања себе у бдењу и молитви

доноси милост тамо    

(4, 403)

 

Хвала Свеблагоме, који је по љубави Својој открио славу Своју синовима људским! Из пепела је Он саздао бесловесну природу и украсио је душом, власницом ризница небеских.

Уста од земље Он је учинио способним да величају Њега, да би сва твар кроз њих запевала хвалу Њему.

Приђите обдарени речју, да запевамо хвалу Њему – док још нисмо уснули сном смртним.

Сваку ноћ размишљајмо о смрти, која ће затворити уста наша и положити на њих ћутање. Праведници који ноћи проводе у бденијима, и по смрти су живи, а нечастиви који одричу славу Сина Божијег, и за живота су већ мртви. Пробудимо тело наше псалмима и духовним песмама, да би се и ми прибројили мудрим девојкама које је похвалио Господ, и будни /дочекајмо/ да видимо Сина Божијег те ноћи – која ће у трепет привести /цео/ свет.

Не препуштајмо се задовољствима, да би угледали славу Његову у Дан јављања Његовог. Будимо будне слуге Његове, спремне за час у који ће Он извести синове људске на Суд.

Тело које је поднело труд у молитви, у дан Васкрсења узлетеће по ваздуху, непостиђено ће угледати Господа свога, и са њим ће ући у дворове светлости, где ће лепо бити и Анђелима и људима који су обремењивали себе бдењима и молитвама.

Благословен нека је онај који нас је сотворио оруђем славе Своје, и положио славословље у недостојна уста наша!

Хвала милости Његовој, јер је нас земне учинио саслужитељима Анђела, да би сваке ноћи и у свако време славили свето Име Његово.