Преподобни Јефрем Сирин
ПСАЛТИР

 

Псалам 99

Страшан пролаз кроз митарства, –

овде очисти, Господе

(1, 491)

 

Страшним и ужасним местима ускоро ћу проћи, и нико од овдашњих неће моћи да иде са мном. Тамо нам нико неће бити сапутник да би нам помогао: ни родитељи, ни браћа, ни пријатељи, ни родбина, ни богатство, нити било шта томе слично.

Ако се у тај час покажемо обнажени од покрова Божија, кнезови таме ће нас неизоставно задржати. Они су неумољиви и немилостиви, нити се цара боје, нити власти уважавају, не поштују ни мало ни велико. Само од онога ко је живео у побожности они са страхом одступају, остављајући му слободан пролаз.

Представљајући себи у уму час онај, припадам благости Твојој, Господе; не предај ме онима који ме вређају, да се непријатељи Твоји не похвале над слугама Твојим, благи Господе. Да не би шкргутом зуба уплашили грешну душу моју, и да не би рекли: „Допао си нам шака, нама си предан, само смо то чекали.“

Немој, Господе, не дај ми по безакоњу моме, и не одврати од мене лице Твоје. Не реци ми: Заиста ти кажем, не познајем те. Казни ме, Господе, по милости Твојој, да се непријатељ не узрадује нада мном. Угаси претње његове, прекини сво његово делање, учини пут мој ка Теби слободним од његових напада и поруге.

Приклони се молитви мојој, Господе благи, не ради правде моје, већ ради милости Твоје и велике доброте Твоје. Спаси од смрти жалосну душу моју. Ти – Господар свих, имаш такву власт над сваким живим бићем.

Ти си рекао, Господе: Тражите и добићете; куцајте и отвориће вам се. Куцам и тражим. Пре кончине моје, Господе, очисти ме од сваког греха.