1. Љубав према истраживању (Светог) Писма из пусте знатижеље порађа свађу и спор, а плач због (својих) грехова доноси мир. За монаха који седи у својој келији такво празно истраживање Писма представља грех, (нарочито) када је оно праћено небригом за сопствена прегрешења. Јер један се свим срцем посвећује разумевању догађаја из Писма и пита: да ли је тако или другачије? те тако, будући да још није пронашао сам себе, пада у тешко и дуготрајно ропство, пошто му је срце сујетно. Други се пак труди да не допадне таквога ропства и више воли да се ничице баци пред Бога. Једног занимају прилике око Бога – и пада у богохуљење. Други тежи ка томе да поштује Бога, заволевши чистоту у страху Божијем; он чува заповести Божије, сматрајући их обавезним за себе, и задобија виђење Бога. Стога немој да тражиш горње висине, него моли Бога да Он дође к теби, да ти помогне и спасе те од греха. Јер (дарови) Божији долазе сами по себи, када је место (за њих) чисто и заштићено 32).

2. Ко се ослања само на себе и следи само своју вољу, тај не може да избегне дух који у срце доноси жалост 33). И ко проучава изреке Писма руководећи се само сопственим схватањима, па каже: „Ово је – (само) тако”, тај не зна своју (праву) славу и (истинско) богатство своје. Насупрот томе, онај ко (читајући Писмо) каже: „Не знам, јер сам (само) човек” – тај прославља Бога. И такав, колико је то (за њега) могуће, стиче богатство Божије 34).

3. Не покушавај да се предајеш (духовним) расуђивањима са свима, него (то чини) само са оцима својим, да не би навукао тугу на срце своје 35). Чувај своја уста, да би поштовао ближњег свога. Нека се језик твој поучава речима Божијим, и (шта год да говориш, говори) када си позван (тј. компетентан) – тада ће лаж побећи од тебе 36).

4. Љубав према људској слави порађа лаж, док смирено одбацивање те славе умножава страх Божији у срцу.

5. Немој пожелети да будеш пријатељ славнима у (овом) свету, да се слава Божија не би угасила у теби.

6. Ако неко пред тобом клевеће свога брата, ако оптужује и разоткрива пороке његове, не подлежи жељи да се укониш (са правог пута) заједно са њим, како не би добио оно што не желиш. Простота и одсуство високог мишљења о себи 37) очишћује срце од лукавих (помисли). А онај ко подло поступа са братом, неће се избавити од туге у срцу своме.

7. Ономе ко говори једно, а у срцу своме лукаво крије друго, узалуд је свако служење. Не приближавај се таквом човеку, да те не испрља пакошћу својом.

8. Идите заједно са незлобивима да бисте постали заједничари славе и чистоте њихове.

9. Не мисли зло ни једном човеку, да напори твоји не би постали узалудни.

10. Срце своје учини чистим у односу према свима, да би у себи видео мир Божији 38).

11. Када шкорпион убоде, његов се отров шири по целом телу и погађа срце; слично је и са злом које је нанесено ближњем – његов отров убија душу, и човека доводи у (смртну) опасност. Зато онај ко се брине о томе да његов труд не нестане нетрагом, треба брзо да збаци са себе шкорпиона зла и лукавства. Јер Богу доликује слава у векове. Амин.